Desde tramuntana es sentí el clam popular

Desde tramuntana es sentí el clam popular de ciutat

lunes, 29 de abril de 2013

Què amaga el Govern Balear en matèria de drets sexuals i reproductius?

Vía: Contrainfo.Cat

Fa unes setmanes, en un nou contraatac de la dreta ultra-conservadora i religiosa de les Illes Balears, la premsa va aportar dades molt concretes sobre l’avortament, amb les quals asseguraven que gràcies a les polítiques del Govern i al protocol amb l’IPFB (Institut de Política Familiar de les Balears), aquests havien disminuït fins a un 53% amb el corresponent estalvi per a les arques públiques.

Les reccions de col·lectius feministes com la Plataforma Dret a Decidir i el col·lectiu Feministes en Acció no es feren esperar, ja que les dades oficials encara no han sortit i apunten a ser falses i/o manipulades. Per aquest motiu, es va enviar una carta al conseller Sansaloni, on se li demandava que acredités la veracitat de les xifres i la informació donades ja que la font principal era la pròpia Conselleria de Salut, Familia i Benestar Social. De la mateixa manera, s’exigia una explicació clara sobre la informació privilegiada de grups pro-vida, ja que foren ells qui enviaren la informació segons Última Hora, malgrat que posteriorment es desmarcaren del publicat. De la mateixa manera, també es feren arribar les exigències d’aquests col·lectius en matèria de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs.

A dia d’avui, encara no s’ha rebut cap resposta, però sí s’han acreditat com a verídiques les dades al programa “Hoy por hoy” de la Cadena Ser. No obstant, en aquest programa també parlaren activistes de Dret a Decidir fent pública la seva preocupació davant aquesta situació i denunciant la manipulació d’informacions amb la finalitat de confondre i atribuir èxits a polítiques restrictives i que vulneren el drets de les dones. De la mateixa manera, el ginecòleg de Son Espases Miguel Reyero va manifestar la seva sorpresa davant de la existència d’un protocol desconegut per als professionals en matèria i a les dades oferides, a les quals va qualificar d’”impossibles”.

La manipulació i l’oportunisme del PP es va tornar a fer evident per Setmana Santa, moment en el qual va presentar un avantprojecte de Llei per a la “protecció” de les dones embarassades. Amb aquest, intenta crear una xarxa d’entitats privades d’assessoria perquè l’avortament no es “contempli com a única opció” i que, curiosament, no contempla cap protecció després de l’embaràs. La única menció que se’n fa al respecte es basa en la no discriminació en el treball, fet que paradoxalment contrasta amb la reforma laboral del seu mateix partit i a un Estat a més de 6 milions d’aturades. De la mateixa manera, el document també expressa que les prioritats bàsiques de l’Avantprojecte són les ajudes econòmiques, però en cap moment es materialitzen les mateixes ni s’aporten les quanties destinades. Pel que fa a les menors d’edat embarassades es proposa una coordinació d’horaris i de currículum escolar, com si les joves no poguessin seguir amb el temari habitual i fossin un perill pel resta de companyes.

La proposta és difusa, contradictòria i impossible d’efectuar-se, ja que implicaria un gir de 180º a les seves polítiques socials i econòmiques. No obstant, aquesta apunta a una única direcció molt més clara: crear una xarxa privada d’entitats assessores. Quines? Es pot pensar que serien col·lectius afins als seus interessos, com les pro-vida, les quals gaudirien del pressupost de la futura llei, encara sense determinar. D’aquesta forma, els pocs diners destinats a embarassades aniria únicament a encaminats a disminuir els seus propis drets i a inculcar una fe religiosa com a política familiar a les Illes Balears, així com també ho pretén el govern central.

Aquest avantprojecte també demostra un clar interès per tornar a fixar el rol tradicional de reproducció, que s’havia anat desplaçant i conquerint nous espais. A més, enfortirà econòmicament a les entitats encarregades de la “reeducació”, fet escarrufant que ja es produeix perquè són les mateixes organitzacions pro-vida les encarregades de realitzar tallers d’igualtat en centra educatius de Mallorca.

En aquest sentit, i per denunciar i reivindicar el dret a decidir sobre el propi cos, els diferents col·lectius feministes ja mencionats proposen realitzar accions directes per a reivindicar: 

 Que es clarifiqui perquè hi ha col·lectius amb informació privilegiada oficial, la que ha d’estar a disposició pública.

 Que es compleixi la actual llei de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs, i que aquesta no sigui modificada pel Govern per una llei de suposats, com pretenen, ja que vulneraria el dret a decidir de les dones. 

Que l’avortament sigui considerat com una urgència hospitalària per evitar l’abandonament que sofreixen ja moltes dones, a les quals se’ls hi denega els dret a la sanitat. 

Que es realitzi una campanya de mètodes anticonceptius gratuïts per minimitzar les delicades situacions en la quals les dones hagin de plantear-e un avortament. 

Que es treballi per una estratègia de salut sexual i reproductiva en la qual s’insereixi una llei completa de protecció a la maternitat, que vagi més enllà de l’embaràs i del moment de parir. 


En aquesta línea, fa uns dies, aparegueren pintades per Ciutat pro-dret a decidir en una clara mostra de descontent social davant els atacs moralistes i religiosos, fet inadmissible a un Estat aconfessional i laic.

lunes, 22 de abril de 2013

Pintades a Palma en defensa de la sobirania de la dona sobre el seu propi cos


Davant els continus atacs i preveient les futures agressions anunciades pel Govern conservador i reaccionari del PP en quan als drets de les dones en matèria de salut sexual i reproductiva, nombrosos col·lectius feministes s'estan organitzant per donar ofensiva a una més que possible contrareforma de la llei de l'avortament a l'Estat espanyol.

 I en aquesta línia, ja no només de resistència si no d'ofensiva feminista, així reivindicaven la setmana passada els murs de Palma que no es tolerarà ni una mínima reculada en la sobirania i en el dret a decir sobre el propi cos de la dona.











Carta enviada al Conseller de Salut, Familia i Benestar Social per diversos col·lectius feministes



CONSELLERIA DE SALUT, FAMILIA I BENESTAR SOCIAL
                           Plaça d’Espanya, 9 – 07002 - Palma de Mallorca
                                                     Att. Sr. Martí Sansaloni Oliver
                                                            Conseller de Salut, Familia i Benestar Social




                                                                Palma de Mallorca, 4 de abril de 2013



Estimado Sr. Sansaloni,

Con motivo de las publicaciones aparecidas en prensa en las últimas semanas, en concreto en el Mundo y Europa Press, el 27 de marzo de 2013, el Diario de Mallorca el 28 de marzo y el Última Hora el jueves 4 de abril, en las que el Instituto de Política Familiar de Baleares y Derecho a Vivir-Balears presenta unos datos según ellos facilitados por la Consejería de Salut, Familia i Benestar Social en los que se asegura que en 2011 las interrupciones voluntarias del embarazo bajaron un 53,3 % en 2012 con respecto al año anterior y que este descenso se ha producido “debido al protocolo sobre el aborto pactado con el IB-Salut para cumplir la ley”.

Estas informaciones han suscitado nuestro interés, por lo que nos gustaría saber:

* ¿Son correctos los datos aparecidos en prensa?.

* ¿Cómo es posible que el Instituto de Política Familiar de Baleares y Derecho a Vivir-Balears tengan acceso a los datos correspondientes al 2012 si todavía no se han hecho públicos? ¿Los ha facilitado la Consellería de Salut, Familia i Benestar Social?

* ¿Qué protocolo han firmado las asociaciones anteriormente citadas con el IB-Salut, que ha supuesto según ellos el descenso histórico del 53% de interrupciones voluntarias del embarazo?. Nos gustaría que nos hicieran llegar una copia.

* Los artículos dan a entender que a partir del año 2012 se ha cumplido con la ley ya que “se ha respetado la objeción de conciencia del personal sanitario implicado en un aborto”, “se ha informado a la mujer sobre la intervención y las alternativas para seguir la gestación” y “se ha seguido el protocolo establecido “siempre que se ha realizado en la sanidad pública”. ¿Es que hasta el año 2012 no se cumplía la ley y por eso se supone que había un aumento en el número de interrupciones voluntarias del embarazo?




Desde ADIBS, Feministes en Acció, Metges del Món y la Plataforma Dret a Decidir,
SOLICITAMOS:

1. Que se nos facilite la información a la que se hace mención en los puntos anteriores, a la mayor brevedad posible, y si resulta que estos datos no son ciertos, se desmientan públicamente desde la Conselleria de Salut, Familia i Benestar Social dado que en los artículos se hace mención a esta institución. Pueden hacernos llegar su respuesta al Casal de Dones, C/Foners, 38 – 07006 Palma de Mallorca, a la atención de ADIBS.

2. Que las mujeres que libremente decidan interrumpir su embarazo y no tengan los papeles en regla puedan hacerlo en el sistema sanitario público incluyéndolo como atención de urgencias, a fin de evitar la proliferación de abortos clandestinos con el consiguiente riesgo para la salud de las mujeres.

3. Que desde la Conselleria de Salut, Familia i Benestar Social se ponga en marcha un programa de información sexual y reparto de anticonceptivos gratuitos, dirigido a distintos colectivos de mujeres, especialmente a menores de edad, para evitar embarazos no deseados y con ello disminuir realmente las interrupciones voluntarias del embarazo. Desde estas organizaciones nos ofrecemos para asesorarles si lo consideran oportuno.

4. Convocar con carácter de urgencia una reunión con el Conseller y representantes de las organizaciones firmantes de esta carta para tratar los asuntos a los que se hace mención en los puntos anteriores.


Atentamente


Representante de las asociaciones ADIBS, Feministes en acció, Metges del Món y Plataforma Dret a Decidir

La lluita és l´únic camí