Desde tramuntana es sentí el clam popular

Desde tramuntana es sentí el clam popular de ciutat

viernes, 11 de mayo de 2012

L'SPIB denuncia la censura que exerceix IB3


El Sindicat de periodistes, GOB i altres entitats denuncien censura a IB3:

El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears denuncia la censura flagrant que exerceix la direcció d'informatius. La ingerència política en les notícies en favor del Govern en general i a favor del PP en particular. Tot, damunt l'interès general i el criteri periodístic. La pressió de censura que s'exerceix sobre els treballadors fa que no puguin redactar les notícies tal i com ho farien, des d'un punt de vista professional. Es veten talls de veu d'irrefutable valor periodístic, es prohibeix per exemple parlar de sanitat (si el tema és crític amb el govern), es desaconsella treure el GOB (a la ràdio sobretot) es prohibeix obrir informatius amb el que és notícia en aquells moments i el que és d’interès general i està en debat si aquest tema ‘pot molestar’. Es prohibeix, en definitiva, que els informatius estiguin regits pel caràcter PÚBLIC que haurien de tenir ja que són mitjans que la paguem tots i per tant hauria de PRIMAR l'interès general i periodístic. És hora de dir PROU i que aquesta CENSURA, pròpia d'uns altres temps, surti a la llum. Els treballadors viuen, a més, sota la por de desobeir i ser, conseqüentment, traslladats de lloc de feina, de centre de treball o acomiadats. Demanem a TOTS els partits polítics, que aturin la CENSURA inassumible que es pateix als informatius d’Ib3 on ara mateix primen interessos particulars per damunt de l'interès general de la informació.


A la ràdio (nínxol de la major part de les queixes dels treballadors), és el cap d’informatius qui dóna ordres als editors de Cbm (i als redactors també, encara que amb no tanta freqüència) per obtenir l’enfocament que desitja, obviant el criteri periodístic. La directriu és ‘treure coses positives’. A la televisió, ho fan els editors d’Ib3 i el director d’informatius. Els temes sensibles i, per tant, objecte de la manipulació són la llengua, la sanitat, protestes, retallades de pressupostos...


EXEMPLES PRÀCTICS:


RÀDIO: 


-Consell govern Felanitx. 27 gener. La portada de l’informatiu son els acords del Consell de Govern: impulsar pacte local, expedient de despesa per neteja centres atenció primària i una canonada d’Eivissa. El segon tema fou la manifestació contra la política lingüística del Govern. Tota la resta de mitjans varen obviar els acords de consell de govern per tenir transcendència nul•la.


-Ordres directes d’obrir tots els butlletins amb la portada, sigui quina sigui. Exemple: 30 gener, obrirem tot el matí amb una reunió entre el conseller de Turisme, Carlos Delgado i els hotelers, que va tenir lloc a les 12.30 hores. Abans no teníem cap informació prèvia. 26 abril: obrirem els butlletins i l’informatiu migdia amb ‘Álvaro Gijón confia que a final de l’estiu es vegin els primers canvis en la Platja de Palma’.


-Divendres dia 3 de febrer: es prioritza la nevada com a tema de portada. És el dia en què també es donen a conèixer les dades de l’atur del mes de gener.


-Dissabte 4 febrer: 14 peces de neu en un informatiu de 20 min. El congrés del PSOE de Sevilla, al final.


-Diumenge 5 febrer: 6 peces neu, després congrés PSOE.


-29 de febrer. Incendi pol son Castelló, a tota màquina, a portada. Quan el foc ja estava controlat i afectava només a una nau es seguia obrint els butlletins amb aquesta informació. Aquest dia hi havia la manifestació dels estudiants (quart bloc informatiu, 2500 persones al carrer. Tampoc varem donar manis de Barcelona). Al Faristol però, va entrar un regidor de Palma per protestar perquè els estudiants interferien en la carretera de la UIB. No varen enviar ningú a cobrir el tema. En els butlletins, un apunt. Aquest dia teníem una entrevista amb el jutge degà, etc…. I primer va anar l’incendi.


-Dia 1 març: portada matinal, els premis de Bauzá. Manifestacions, al segon bloc. Al migdia, portada sobre l’entrevista del president al programa el Faristol. L’enfocament de la portada és que Bauzá recomana que la gent no escalfi l’ambient. S’ha de recordar que al dia anterior les manis eren el quart bloc i al matinal de dia 1 al segon bloc.


-Dia 28 febrer. Aquest dia hi havia rodes premsa de sindicats. Es varen donar ordres de què es donarien instruccions a l’hora de tractar altres notícies per compensar. El matinal va fer una entrevista a un graduat social. A l’hora d’escriure la notícia per a l’informatiu, ens ordenaren treure el vessant positiu. Per compensar.


-Vaga de fam dels jubilats. Reticències per posar-ho en escaleta. Ordre repetitiva, si són assumptes de llengua.


-Atur és portada només quan ha sortit positiu.


-No hi ha reunió de portada mai. Si el cap d’informatiu ha de dir alguna cosa, ho fa en el seu despatx editor per editor.


-Allò positiu molt destacat; allò que pugui produir polèmica, secundari o eliminat.


-11 febrer. Projecte Magaluf. La declaració d’interès autonòmic del projecte es va aprovar en el Consell de govern del divendres i va anar a portada i va obrir l’informatiu.


- Dissabte dia 12 de febrer Delgado fa una volta a Magaluf per presentar el projecte i torna a ser portada una altra vegada. Això, quan hi havia declaracions de l’imputat en el cas Noós, Diego Torres. Aquesta notícia va ocupar el tercer bloc. Al vespre, ja obren amb Noós i Magaluf va ser segon tema.


-21 març. Es demana canviar el tall de veu de la diputada del PSIB, Pilar Costa, sobre la primera sentència de l’expresident Jaume Matas perquè era massa dur. El cap d’informatiu va demanar un tall més contundent de la portaveu del PP, Mabel Cabrer.


-28 març. El cap d’informatius va ordenar que no sortís més la cançó del català de l’institut de Marratxí (havia sortit al matinal). Aquest mateix dia, ens prohibiren treure les reaccions de l’oposició fins a l’endemà, que era quan el Govern valorava el tema.Tampoc no ens va deixar fer directe des del tribunal que havia de dirimir sobre els serveis mínims de la vaga general del passat mes de març. Tampoc no varem anar a cobrir la comissió de la idoneïtat dels càrrecs perquè “no interessava”, encara que després ens va deixar agafar els talls de la tele.


-3 d’abril: construcció hotel bioclimàtic Sa Ràpita. Permeten als redactors incloure el tall del director de turisme del govern, Jaime Martínez, defensant el projecte. També del batle de Campos. S’accepta un tall de veu del GOB, però sense contingut crític.


-25 d’abril: 20 minuts abans de l’informatiu se'ns fa canviar la portada (subhasta dels béns de Matas) per una prèvia d’un decret de mesures urgents que el govern té previst aprovar per facilitar tràmits per rehabilitar la Platja de Palma.


-26 abril: 5 min abans de l’informatiu, se’ns prohibeix treure la notícia dels insults de del conseller Delgado cap al diputat i batle de Manacor, Antoni Pastor. I obrim amb la comissió de turisme que anuncia el decret de mesures urgents de la prèvia del dia anterior amb un titular de ‘Gijón confia en …’


-1 maig. No obrim l’informatiu del vespre amb la manifestació del dia del Treballador. I el directe el feim quan ja no hi ha gent al carrer (el mateix passa a la tele).


-1 de maig. Els treballadors varen haver d’insistir a emetre un tall d’un treballador del Joan March (encara no havíem tret afectats). I, des del migdia, aquesta veu no va tornar sortir fins a l’informatiu vespre. Sense la pressió dels treballadors, no hagués sortit mai perquè “no era rellevant”.


TELEVISIÓ:


-Han donat l’ordre de posar el micro –a les rodes de premsa-i no demanar als consellers. “ib3 només posa el micro i espera”.


-Diversos casos de redactors que han estat canviats de lloc de feina o de funcions (bàsicament, deixar de fer política o canviar de la ràdio a la tele) perquè havien qüestionat la línia editorial.


-Des d’edició es rebutgen els temes que puguin comprometre el PP i posar en qüestió la seva acció de govern. A la mani d’estudiants de dia 27 d’abril, només agafaren imatges i algun tall de veu. Es va tallar l’àudio de les proclames (el lema) contra la retallada del govern que, normalment, encapçalen una notícia d’una protesta.


-En canvi, el tall de les explicacions de Delgado sobre la contractació de la seva companya sentimental, Lourdes Reynès, va durar més de 45 segons; absolutament inapropiat en tele o ràdio.


-Es suprimeixen plànols de les peces de les notícies a la televisió quan l’equip d’edició considera que atempten contra el PP. (Per exemple, la vaga de fam dels jubilats contra les mesures de Bauzá sobre el català).


-Els directius ja avisen que potser es replantegi l’estratègia de cobertura de cites informatives perquè troben que anam a massa rodes de premsa de partits que tenen molt poca representació, com ara el PSM.


-Dia 29 d’abril. La manifestació pel Trenc (a Campos) no obre l’informatiu i ocupa un lloc secundari dins l’informatiu. L’informatiu obre amb el pla d’equilibri econòmic que el Govern va aprovar un dia després, el 30 d’abril. La notícia sobre la mobilització del Trenc té una durada de poc més d’un minut, mentre que una notícia sobre els xips que duen els cans té una durada de més d’un minut.


-En general, percebem que la qualitat el rigor dels informatius ha baixat considerablement. Es prioritzen les notícies de societat i aquelles poc molestes per al Govern. Exemples: notícies sobre modes estrangeres, sobre succeïts, ocells, personatges frikies, etc. Qualsevol cosa bona de pair i anecdòtica és susceptible d’entrar a l’informatiu. Al nostre parer, l’informatiu s’aproxima més a un calaix de sastre o a un magazín que no a un informatiu seriós, rigorós i contrastat.

Divendres, 11 de maig de 2012

No hay comentarios:

Publicar un comentario